Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Ahilik Vakfı Girişimcilik Eğitimleri Başladı

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Ahilik Vakfı’nın(TESVAK), İŞKUR ve KOSGEB iş birliği ile gerçekleştirdiği Girişimcilik Eğitimi Programında ilk grup bugün eğitime başladı. Genel Başkan Vekili Necati Koyuncu’nun yaptığı açılış konuşması ile başlayan eğitiminde kursiyerler hedefledikleri girişimci işi kurmak ve geliştirmek için neler yapılabileceğini öğrenecek.
TESVAK Genel Başkan Vekili Necati Koyuncu, açılış konuşmasında şunları söyledi:
“Ahilikte öncelikle yaşa ve yaşat felsefesi ön plandadır. Ahilikte kültürü dil, din, ırk ayrımı yoktur. Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir felsefesi ile çalışıyoruz. Burada sizin göstereceğiniz başarı bizim başarımızdır. Hiçbir maddi kazancımız olmadan, bir kuruş para talep etmeden bu hizmeti başlattık. İŞKUR’dan gelen paralar şahsen sizin hesabınıza yatıyor, bizimle hiçbir alakası yok zaten. Aldığınız eğitimle kuracağınız işlerin size ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Hepinize başarılar.”
TESVAK Kadın Kolları Harekete Geçecek
Koyuncu, açıklamasında kısa bir süre içinde vakfın kadın kolları birimini yeniden aktif hale getireceklerini de duyurdu. Necati Koyuncu, “Vakfımızın eskiden kadın kolları birimi vardı. Bunu yeniden harekete geçireceğiz. Kadınlarımızın çalışmalarında vakıf aracılığı ile onlara destek vermek istiyoruz” dedi.
“İş Fikri Kredi Miktarından Önemli”
Programın Eğitmeni Cemil Küçük bugüne kadar verdiği eğitimlerde insanların yapacakları işten çok alınacak krediye odaklandığını fark ettiğini söyledi. Bu kredi miktarının da tam olarak bilinmediğine dikkat çeken Küçük, “Şu anda parça parça toplamda 100 bin liralık bir kredi ve hibe söz konusu ilk etapta. Ancak bunun dışında verilen ve başka kurumlardan alınacak destekler var. Bir sigortalı maliyetine 3-4 işçi çalıştırabileceğini firma sahipleri bilmiyor. Bunları anlatıyoruz derslerimizde. Önemli olan insanların ticarete girdikten sonraki bakış açısı, iş fikri ve girişimci profili. Bunlara dikkat edilmediği zaman kurulan her 100 şirketin 80’i beş yıl içinde batıyor. Bu sadece Türkiye için değil dünya için geçerli bir istatistik bilgisi” dedi.
TESVAK’ın Girişimcilik Eğitimi’nin ilk dönem öğrencilerinden Ayşe Kaymakçı ve Gamze İpek ise girişimci hedeflerini şöyle anlattılar.
Ayşe Kaymakçı: Bir okulda temizlik görevlisiydim. Okullar kapanınca işim bitti. İki sene önce çocuklarım büyüdü evlendi, ben evde yalnız kaldım. Dedim ki ben evde durmak istemiyorum, çalışmak istiyorum. Arkadaşımla dükkân falan baktık. Kastamonuluyum… Gözlemeyi bazlamayı iyi yapıyoruz. Öyle bir yer açalım dedik. Ama olmadı, gücümüz yetmedi. Korktuk da başaramayız diye… Sonra İŞKUR’la okullardan başladık, orada çalışırken bu eğitimleri öğrendik. Başladık bakalım inşallah olur!
Gamze İpek: İşletme bilgi yönetimi mezunuyum. Çocuk eğlence merkezi açmak istiyorum. Bunun için destek almak için başvurdum. İki sene ücretli öğretmenlik yaptım. Çocuklarla iletişimimin iyi olduğunu fark ettim. Onlarla vakit geçirmeyi seviyorum. Bu yüzden bu alanda bir iş yapmak istedim. TESVAK’a başvurdum. Burada aynı eğitimi veren diğer kurumlardan farklı bir şey gördüm. Eğitime başvurduğumuzda hemen yanıt aldım. Ayrıca öğrendim ki olumlu ya da olumsuz olan herkese telefonla, arayarak dönüş yapılmış. Onların da daha sonra katılabilmesi için çalışılacağı söylenmiş. Bu ilgi de beni çok memnun etti.
Başvurular Devam Ediyor
TESVAK girişimcilik eğitimlerine yoğun ilgi gösteriliyor. Her hafta yeni dönem öğrencilerinin başlayacağı eğitime başvurular devam ediyor. Başvuru ve detaylar için tıklayınız.
Genel Başkan Vekilimiz Necati Koyuncu’nun açılış konuşması.